top of page

JAG SITTER I STYRELSEN FÖR "PUGGEHATTEN" - SKÅNES MYKOLOGISKA FÖRENING,  LEDER OCH DELTAR I MÅNGA SVAMPEXKURSIONER I SKÅNE. JAG INVENTERAR SVAMP PÅ EGET INITIATIV ELLER PÅ UPPDRAG OCH RAPPORTERAR TILL ARTPORTALEN MM. DELTAR OCKSÅ I SVAMPTRÄFFAR OCH SVAMPKURSER RUNT OM I SVERIGE. 

ÄR MYCKET PÅ NÄTET, PÅ OLIKA FORUM BLAND ANNAT PÅ "SVAMPGUIDEN.COM" OCH SÅ ÄR JAG EN AV DEM SOM HJÄLPER TILL I SVERIGES STÖRTA SVAMPFORUM PÅ FACEBOOK -  SVAMP-KLAPP 

 

JAG OCH MÅNGA MED MIG LÄSER OCH HÖR OFTA,  ALLTFÖR OFTA, KOMMENTARER SOM - ÅÅÅ DEN SER GOD UT, DEN GÅR "NOG" ATT ÄTA - ELLER  - BLÄÄ DEN SER ÄCKLIG UT, DEN GÅR "SÄKERT" INTE ATT ÄTA! 

 

DET GÅR ABSOLUT INTE ATT SÄGA PÅ UTSEENDET OM EN SVAMP ÄR ÄTLIG ELLER INTE, DET GÅR INTE HELLER ATT SÄG ATT ALLA SVAMP SOM LUKTAR OCH SMAKAR GOTT OCH MILT ÄR ÄTLIGA. 

MAN KAN INTE HELLER UTGÅ FRÅN ATT SVAMP SOM DJUR HAR ÄTIT AV ÄR ÄTLIG FÖR OSS MÄNNISKOR, DJUREN HAR EN HELT ANNAN METABOLISM ÄN OSS.

 

SÅ SKALL MAN VARA PÅ DET KLARA MED ATT DE FLESTA "SVAMPFÖRGIFTNINGAR" ORSAKAS AV ATT MAN HAR BEHANDLAT SVAMPEN FELAKTIGT ELLER ATT SVAMPEN MAN ANVÄNT HAR VARIT DÅLIG OCH HAR BÖRJAT BRYTAS NED. DÅ ÄR SVAMPEN ETT ELDORADO FÖR MIKROORGANISMER OCH BAKTERIER, MAN HAR BLIVIT MATFÖRGIFTAD. 

MAN SKALL VARA NOGA MED RENSNINGEN AV SIN SVAMP OCH SLÄNGA ALLT SOM SER ELLER LUKTAR DÅLIGT.

 

MAN BÖR ABSOLUT INTE PLOCKA SVAMP I PLASTPÅSAR MER ÄN I ABSOLUT NÖDFALL OCH I SÅ FALL BARA FASTA ARTER OCH FÖRA ÖVER DEN TILL EN LÄMPLIG FÖRVARING SÅ FORT SOM MÖJLIGT.

KLÄDER KAN SÅ KLART ANVÄNDAS I NÖDFALL OCH DE ÄR JU OFTAST LUFTIGA MEN SE TILL ATT HA EN BRA OCH LUFTIG SVAMPKORG OCH SÅ KAN MAN HA PAPPERSPÅSAR, IHOPPFÄLLBARA SVAMPKORGAR I RESERV OM SVAMPTILLGÅNGEN ÄR STOR MEN PLOCKA ALDRIG MER ÄN DU ORKAR TA TILLVARA PÅ OCH RENSA.

INNAN VI TITTAR PÅ HUR JAG OCH DE JAG TAGIT RÅD AV TILLAGAR SVAMP SÅ VILL JAG ATT NI HAR FÖRSÄKRAT ER OM OCH ATT NI ÄR RIKTIGT SÄKRA PÅ ATT NI VERKLIGEN HAR EN MATSVAMP FRAMFÖR ER.

NOG MED PEKPINNAR OCH FÖRMANINGAR, HOPPAS ATT NI FÅR ANVÄNDNING AV MINA TIPS OCH RÅD OCH NJUT AV VAD SKOGEN HAR ATT GE .

TÄNK PÅ ATT BARA KUNNA VISTAS I EN SKOG ÄR ETT PREVILEGIUM. Vill du veta mer titta in på  Skydda Skogen  

bottom of page