top of page

 

Mjölksyrejäsning av svamp

 

1 kg svamp (fasta svampar som kremlor, riskor eller kantareller)

3 dl. vassla (sila naturell filmjölk, helst "krav" genom en silduk/kaffefilter några tim. ) 

0,5 lit. vatten. 

Salt, "Obs utan jod" 2 vikt%, tänk på att för mycket salt, över 6 vikt% då uteblir jäsningen.

Man kan krydda och ha i grönsaker efter tycke och smak, lök, morötter, vitlök, senapsfrön, lagerblad, kummin, persilja, rosmarin  m.fl.

Det är viktigt att blanda in lite grönsaker då dessa innehåller sockar vilket inte svampen gör, detta för att jäsningen skall fungera.

Jag använder "konserveringsburkar" men man kan så klart använda mjölksyrningskrus eller andra kärl men då blir det lite annat att tänka på.

Oöppnade burkar håller i minst 1 år. 

 

Hur ni använder den mjölksyrejästa svampen är upp till er, som pickles eller i matlagningen som färsk svamp, bara att prova.

 

1. Rensa och ansa svampen noga, koka svampen med 1 dl vatten i 5 min, häll över svampen i ett durkslag och låt den rinna av.

2. Koka upp 0.5 l. vatten och salt,(2 vikt %)i 5 min, dra av från plattan och låt svalna till rumstemp, blanda i vasslan

3. Varva nu svamp, kryddor och grönsaker i "konservieringsburkar " fyll på med lag så att det täcker svampen väl. 1 literts burkar tycker jag        fungerar bra men man gör som man vill.

4. Stäng burkarna, låt jäsa i rumstem. i 10 dagar, tänk på att jäsningen kan bli rätt kraftig, så lufta burkarna och fyll på med saltlag om det            behövs.

5. Efter 10 dagar ställs burkarna svalt och de är klara att användas men det gör inget om de får stå orörda i ytterligare några dagar

    ( 5-7  dagar).

 

Här är en länk till hur man mjöklsyrar mm. 

bottom of page