SKOGENS RÖST
Rädda vad som räddas kan
OBS! Något gick fel! Svampbilder och info om svampar hittar du just nu under fliken "HEM" (jobbar på det)
26 arter
Papaver dubium - Rågvallmo
BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad mark, Åkermark.
NatureGate - https://luontoportti.com/sv/t/1479/ragvallmo
Rågvallmon är en följeart till odlade åkerväxter, främst råg. Den var ursprungligen en något maritim växt. Såsom många andra växter har den blivit ovanligare som en följd av förändrade odlingsmetoder. Tidigare var frörensningen på gårdarna bristfällig och ogräsfrön av samma storlek och vikt som de odlade växternas frön såddes tillbaka med dem i jorden. Dagens teknologi, effektiva ogräsbekämpningsmedel och t.ex. kontrollen av utsäde har utrotat många konkurrenssvaga ogräsarter från våra åkrar.
Rågvallmon och kornvallmon (P. rhoeas) liknar varandra och växer på liknande ställen. De kan skiljas på frökapslarnas form. Kornvallmons frökapsel är nästan klotformig med 7–16 märkestrålar. Också spivallmon (P. argemone) påminner litet om rågvallmon. Spikvallmons kronblad är smalare och vanligen med svart fläck i basen. Spikvallmons frökapsel är hårig med 4–6 märkestrålar.
Växtform : 1-årig ört. Med vit mjölksaft.
Höjd : 30–60 cm. Stjälk bladig, styvhårig.
Blomma : Radiärsymmetrisk, 3–7 cm bred. Krona med 4 röda blad vars baser ofta mörka. Fodrets 2 blad faller av då blomman öppnas. Många ståndare. Pistillen uppbyggd av många fruktblad. Märket stjärnlikt.
Bladen : Strödda, skaftade, håriga. Bladskivan parflikig. Åtminstone de lägre bladens flikar breda och trubbiga, med 1 mm lång tagg i spetsen.
Frukt : Klubblik, slät och kal kapsel, 2–3 ggr. längre än bred. På kapseln en märkesskiva med 6–9 märkestrålar.
Växtplats : Sädesåkrar, hamnar, ibland avstjälpningsplatser och vägkanter. Även som odlad och förvildad.
Blomningstid : Juni–juli.
Papaver rhoeas - Kornvallmo
BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad mark, Åkermark.
NatureGate - https://luontoportti.com/sv/t/1749/kornvallmo
Kornvallmons stålande röda blommor väcker lätt uppmärksamhet. Sedd genom ett bis eller en humlas fasettögon ser de emellertid helt annorlunda ut. Steklarna ser färger och färgblandningar på samma sätt som människan, men använder sig av andra delar av spektret. Ett bi kan inte uppfatta röd färg överhuvudtaget, men däremot nog ultraviolett. Det är svårt att föreställa sig hur vallmons blommor uppfattas, sedda genom biets fasettögon. Med tanke på pollineringen är det förstås viktigare hur en insekt uppfattar blomman, inte hur människan gör det. Tur nog för kornvallmon kan det mänskliga ögat också njuta av blommans granna färg, vilket gjort att den blivit en rätt populär prydnadsväxt.
Kornvallmon påminner om sin släkting rågvallmon, (P. dubium), men man kan skilja på dem med hjälp av kapselns form. Det förekommer också mindre skillnader i stjälkens hårighet och i kronans storlek och färg.
Växtform : 1-årig ört
Höjd : 30-60 cm. Stjälk med blad, och styva utåtriktade hår.
Blomma : Radiärsymmetrisk, 7-8 cm bred. Kronblad 4, röda, ibland med en svart fläck på basen. 2 foderblad som faller av då blomman öppnar sig. Många ståndare. Pistill sambladig med flera märken. Enstaka blomma i ändan av blomskaftet.
Blad : Strödda, med skaft. Bladskiva lansettlik-omvänt äggrund. Åtminstone de lägsta bladens flikar breda och trubbiga. De översta bladen har en lång mittflik.
Frukt : Kapsel som är tunnformad, 7-19 mm lång, kal, med en märkesskiva med 7-16 märkesstrålar.
Växtplats : Hamnar, sädesfält, soptippar, vägrenar, skräpmark och gårdsplaner. Också odlad.
Blomningstid : Juli-august.
Papaver rhoeas -Kornvallmo. Sweden, Skåne. Råå, Stenhög. 2015-07-04
Papaver rhoeas -Kornvallmo. Sweden, Skåne. Råå, Stenhög. 2015-07-04
Papaver rhoeas -Kornvallmo. Sweden, Skåne. Råå, Stenhög. 2015-07-04
Papaver rhoeas -Kornvallmo. Sweden, Skåne. Råå, Stenhög. 2015-07-04
Papaver somniferum - Opievallmo
BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad mark, Åkermark.
NatureGate - https://luontoportti.com/sv/t/1750/opiumvallmo
Opiumvallmon förekommer veterligen inte som vild – den torde ha utvecklats från arten Papaverum setigetum som växer i Medelhavsområdet. Opiumvallmon odlas hos oss ofta som en ettårig prydnadsväxt. Den påträffas också rätt ofta som förvildad, tillfälligt eller mer eller mindre permanent på kulturpåverkad mark, t.ex. i gamla trädgårdar och på jordhögar.
Opiumvallmons utseende varierar rätt mycket. De bästa kännetecknen utgörs ofta av att blomställningen innehåller flera blommor, att bladen är något, men inte mycket flikiga, och av kapselns form. Ofta används antalet märkesstrålar på märkesskivan som kännetecken vid bestämning av vallmoarter, men man har märkt att de varierar kraftigt beroende på omständigheterna.
Opiumvallmon är en gammal läkeväxt som både prisats och kritiserats och dess mjölksaft innehåller många alkaloider, varav morfin, kodein och papaverin hör till de viktigaste ur medicinsk synpunkt. Opium används inom medicinen för smärtlindring, som hostmedicin och mot svår diarré. Opiumvallmon är inte bara en viktig medicinalväxt utan används också som narkotika. Mjölksaften i de opiumvallmor som används som prydnadsväxter saknar narkotiska egenskaper. Växtens frön innehåller inga alkaloider, men den olja som pressas ur dem används som krydda och garnering vid bakning.
Växtform : 1-årig ört.
Höjd : 30-70 cm. Stjälk med blad, nästan kal.
Blomma : Radiärsymmetrisk, 8-10 cm bred. Kronblad 4, vanligen röda, ibland vita, ljust eller mörkt blåröda. Foderblad 2, faller av då blomman öppnar sig. Många ståndare. Pistillen sambladig, med flera märken. Blomställning med 1-3 blommor, enstaka i ändan på varsitt blomskaft. Knoppen äggformad till oval.
Blad : Strödda. De lägsta bladen har korta bladskaft, de översta saknar bladskaft och är stjälkomfattande. Bladskivan smalt oval–äggrund, oregelbundet sågtandad, blågrön.
Frukt : Avlångt rund, 13-27 mm kal kapsel. Kapselns märkesskiva har vanligen 8-12 märkesstrålar.
Växtplats : Gamla trädgårdar, skräpmark, soptippar. Prydnadsväxt, förvildad.
Blomningstid : Juli-augusti.
Wikipedia - https://sv.wikipedia.org/wiki/Opievallmo
Opiumvallmons artepitet somniferum betyder "sömnbringande".
Beskrivning
Opiumvallmo kan bli upp till 80 cm hög och blommar från juni till juli med upp till en decimeter breda blommor som varierar från vitt, rosa, violett till rött eller purpur. Kronbladen har vanligtvis en svart fläck vid basen. Frukten blir en stor, klotrund, kal kapsel med åtta till tolv märkesstrålar. Fröna är njurformade, vita, blåaktiga eller svarta. Stjälken är upprätt och har strödda, halvt stjälkomfattande, djupt parflikiga blad som är blågröna och nästan kålartade.
Förekomst och användning
Opiumvallmo är en kulturväxt som kan påträffas förvildad på väldränerad grusmark, ruderatmark, vägkanter och ödeträdgårdar. Arten har varit känd sedan urminnes tider. Växtens ursprungsområde är troligen östra Medelhavsområdet.
Fröna är små och njurformade. De är näringsrika och används i matlagning, framför allt i bröd. Opiumvallmo är än idag en betydelsefull medicinalväxt. Den används till att producera medicinskt morfin och de illegala drogerna opium och heroin.
Medicinsk opium används ej längre i Sverige men i stora delar av världen används medicinalväxter på grund av tradition, fattigdom eller bristfällig tillgång till andra mediciner. Växten behöver ej beredas eller tillredas för att ge narkotisk effekt eftersom mjölksaften innehåller bland annat morfin.
De första jägare och samlare som vandrade in i Skandinavien förde med sig växten. Växten är snabbväxande och lättodlad, blommar tidigt och förvildar sig lätt. Frökapseln bildar en bägare som öppnar sig upptill. Fröna skakas ut vid kraftig vind eller sprids av människan om frökapslarna skördas. Fröet är ljusgroende och kan överleva under marken i många år för att sedan gro om till exempel djur för upp fröet till ytan.
”Då Ceres sörjde förlusten av sin dotter Proserpina, som blivit henne frånrövad av Pluton, skapade hon vallmoblomman, i vars sömngivande förmåga hon sökte lindring och glömska för sin sorg. Morpheus (Somnus), sömnens gud, framställdes också alltid omgiven av vallmo och detta är mer än en legend, då just ur vallmoblommans fröhus, företrädesvis den vita vallmon, man får opium. Fröna själva äro emellertid oskadliga, till och med ätbara och användes redan på romarnas tid.„
– Ida Sager, Från gamla trädgårdsland (1910)
Papaver somniferum - Opievallmo. Sweden, Skåne, Höganäs, Månstropsvägen 35. 2023-07-15
Papaver somniferum - Opievallmo. Sweden, Skåne, Höganäs, Månstropsvägen 35. 2023-07-15
Paris quadrifolia - Ormbär
BIOTOPER : Löv-/barrblandskog, Lövskog, Triviallövskog,
Ädellövskog.
NatureGate - https://luontoportti.com/sv/t/437/trollbar
Ormbär har fyra blad i en krans vilket dess latinska namn, quadrifolia (betyder fyra blad) också antyder. Det finns dock alltid i bestånden individer med fler t.o.m. sju blad i kransen. Fruktsättningen lyckas inte alltid men på goda växtplatser utvecklas det ett blåsvart bär ur den anspråkslösa blomman. Bäret liksom resten av växten är giftigt. Ormbär kallas även trollbäret . Växten användes förr som läkemedel mot bl.a. pest.
Höjd :15–35 cm.
Blomma : Radiärsymmetrisk med 4 linjära gulgröna kronblad och 4 elliptiska foderblad. 4 ståndare och ett fruktämne bildat av 4–10 fruktblad.
Bladen : Fyra eller fem omvänt äggrunda-ovala helbräddade blad i krans.
Frukten : Blåsvart bär.
Växtplats : Friska skogar och lundar, lövängar, lund- och andra näringsrika kärr.
Blomningstid : Maj–juni.
Paris quadrifolia - Ormbär. Sweden, Skåne, Viken, Christinehof. 2011-05-09
Paris quadrifolia - Ormbär. Sweden, Skåne, Viken, Christinehof. 2011-05-09
Paris quadrifolia - Ormbär. Sweden, Skåne, Viken, Christinehof. 2011-05-09
Petasites albus - Vitskråp
BIOTOPER : Lövskog, Ädellövskog
Vitskråp är en växt som är sällsynt i Sverige. I Skåne kan man hitta växten i fuktiga lövskogar, nära bäckar och i raviner. Dess första fynduppgift i Sverige var år 1737 i byn Fågelsång i Skåne. Vitskråp är nära släkt med tussilago och användes förr som en medicinalväxt. Än mycket tidig vårväxt.
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Tomellila, Fyledalen. 2010-04-03.
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Rollsberga, Rövarkulan 2014-04-18
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Rollsberga, Rövarkulan 2014-04-18
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Rollsberga, Rövarkulan 2014-04-18
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Rollsberga, Rövarkulan 2014-04-18
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Rollsberga, Rövarkulan 2014-04-18
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Gudmuntorps, Rövarekulan. 2022-05-09 (
Petasites albus - Vitskråp. Sweden, Skåne, Gudmuntorps, Rövarekulan. 2022-05-09 (
Petasites hybridus - Pestskråp
BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad mark.
Svenska Botaniska Föreningen - https://svenskbotanik.se/pestskrap-en-kaxig-varblomma/
TEXT: BJÖRN NORDZELL
Pestskråp är en art som väcker uppmärksamhet. Både de vackra och ganska originella blommorna som visar sig tidigt på våren och de meterstora bladen som kommer senare på sommaren drar blickar till sig. I äldre tider användes den som läkeört.
Pestskråpens blommor väcker uppmärksamhet tidigt på våren. Foto: Björn Nordzell
Pestskråp Petasites hybridus har mycket gemensamt med tussilago både när det gäller uppbyggnad och ekologi. Den trivs bäst i fet och fuktig lerjord.
Rotstocken är fingertjock och har ytligt växande långa utlöpare med blombärande skott och sterila bladbärande skott. De blombärande skotten ligger färdiga redan på hösten och börjar synas ovan jord mycket tidigt på våren.
Hanplantor och honplantor
Pestskråp är tvåbyggare, det betyder att hanblommor och hon-blommor sitter på olika plantor. Honplantor är dock mycket sällsynta i vårt land, så det vi oftast ser är hanplantor. Han-plantans blomstjälk, som blir några decimeter hög, är täckt med brunröda, fjällika blad. Blomkorgarna sitter ensamma eller flera tillsammans i bladvecken. Till en början sitter de tätt tillsammans men allt efter-som blomaxeln sträcker på sig blir blomställningen glesare. Blommorna går i olika nyanser av rosarött. Plantor med vita blommor förekommer sällsynt.
Honplantornas blomstjälkar kan bli meterhöga. Dess blomställningar är yviga och ofta grenade, med mer eller mindre glest sittande blomkorgar. Blommorna är smalt rörformade.
På samma sätt som hos tussilago börjar bladen växa till först när blomningstiden närmar sig sitt slut och är färdig-utvecklade först en bit in på sommaren. De hjärtformade bladen kan bli ända upp till en meter breda, de största blad vår svenska flora kan prestera. Enligt Linné är de så stora ”att höns och andra små-kreatur bruka dölja sig därunder mot regn och oväder”. Genom sin starka rotbildning och sina stora blad kväver pestskråp nästan all annan växtlighet i sin närhet och kan därför i odlingslandskapet betraktas som ett svårt ogräs.
Förvirring kring namnsättning
Artens vetenskapliga namn Petasites hybridus har inte med pest att göra. Petasites betyder ”bredbrättad hatt”. Artepitetet hybridus kan syfta på det grekiska ordet hybris som betyder ”övermod”. För kaxiga är de ju, både blommor och blad. Linné delade upp pestskråp i två arter, den honliga kallade han Tussilago hybrida och den hanliga Tussilago petasites. I äldre litteratur benämns släktet dock som Petasites. Enligt gällande taxonomiska regler för namnsättning av växter ska arten därför heta Petasites hybridus.
Lika botar lika
Blomställningen sträcker på sig och ger efter hand ett glesare utseende. Foto: Jan Y Andersson
Pestskråp, som i gamla floror även kallas pestrot, pestilensrot eller pestillrot, odlades i munkklostrens örtagårdar redan under 1300-talet. Det var digerdödens århundrande, då pesten spreds som en löpeld via råttor och loppor. Pesten kunde yttra sig i olika former; som böldpest, lungpest eller blodpest. Av böldpest dog ungefär 70 procent av de smittade. De andra formerna, som angrep inre organ, lämnade inga överlevare.
Den tidens läkekonst byggde på signaturläran där örterna ansågs vara märkta med Guds signatur som visade vilken ört som hade verkan mot vilken åkomma. Lika ansågs bota lika. Blåsippans leverlobsliknande blad ansågs bota leveråkommor. Gula blommor ansågs vara verksamma mot gulsot. Cikorians blå blomma ansågs kunna bota vissa ögonsjukdomar och blodrotens röda rot ansågs vara det bästa läkemedlet mot blodiga diarréer. Vad hade man då att ta till mot pesten? Jo, pestrotens rotstam. Den var illaluktande och borde därför vara verksam mot böldpest. När bölder som ofta uppstod i armhålor och ljumskar sprack upp rann det ut stinkande var. Man kokade roten i vin och tuggade sedan i sig den. Det finns säkra uppgifter om att pestskråp användes mot pesten nere på kontinenten. Hur det förhöll sig i vårt land är mer oklart.
Vid sidan om signaturläran användes läkeörterna mot åkommor av helt olika slag. Man testade sig fram och det var främst vanliga krämpor man försökte hitta medel mot. Som laxermedel kunde man testa brakved, snårvinda, spåtistel eller någon annan av 44 örter som ansågs ha bra effekt. Mot tandvärk fanns 37 olika örter som ansågs verksamma, från bergmynta till ältranunkel. Pestskråps-roten användes för att driva svett vid febersjukdomar, lindra gikt och epileptiska anfall. Den ansågs även stärka hjärtat, liva upp andarna och döda de platta och breda maskarna i magen. Ett universal-medel helt enkelt. Som torde ha ingått i varje väl-försett husapotek. Det bidrog säkert till artens spridning.
Människospridd
I södra Sverige har pestskråp länge funnits vid större herrgårdar, där den odlades som prydnadsväxt, främst för de stora tjusiga bladen. I Skåne odlades pestskråp också länge vid gårdar med svinuppfödning. Där användes den som vinterfoder till svinen och veterinär-medicinskt mot rödsjuka, en elakartad och smittsam bakterie-infektion hos svin. Under århundradens lopp har arten för-vildats och spridit sig till omgivningarna. Spridningen sker med människans hjälp då bitar av jordstammen följer med jord som avsiktligt eller oavsiktligt transporteras till nya platser. Idag är pestskråp ganska allmänt spridd i Skåne och angränsande landskap och kan anträffas på lämpliga lokaler upp till Gästrikland. I områden där honplantor saknas kan arten bara sprida sig vegetativt.
I Danmark, där även honplantor förekommer, är växten allmänt spridd. Artens totala utbredning omfattar Europa och Algeriet. Nära släktingar till pestskråp kan man finna i norr och söder. Fjällskråp Petasites frigidus är ganska vanlig på fuktig mark i fjälltrakterna. Vitskråp Petasites albus förekommer sällsynt på näringsrik lerjord på några platser i Skåne. Spjutskråp Petasites spurius växer sällsynt på fuktig sandmark i södra Sverige. Bitterskråp Petasites japonicus har kommit in i landet i sen tid och hittas ibland förvildad på fuktig mark.
Naturhistoriska riksmuseet - https://www.nrm.se
Pestskråp förekommer som odlad eller förvildad upp till Norrlandsgränsen. Den hör ursprungligen hemma i Syd- och Centraleuropa, västra Sibirien och Kaukasus.
Linné skrev 1755: "Växer i Skåne nära lund. Det svenska namnet är pestilensrot. Blommorna framkommer före bladen liksom hos Farfara (=hästhov) och många andra vårblommor. Bland vår inhemska växter har denna de största bladen; höns och andra smärre djur döljer sig under dem vid regnväder."
Författare Lars-Åke Janzon, fil.dr., Naturhistoriska riksmuseet
Litteraturtips:
von Linné, C. 1755, Flora svecica - Svensk flora. /i svensk översättning 1986./ (Forum, Stockholm.)
Peucedanum palustre - Kärrsilja
BIOTOPER : Kalkfattiga myrbiotoper, Kalkrika myrbiotoper
Sötvattensstrand, Öppna myrbiotoper.
NatureGate - https://luontoportti.com/sv/t/440/karrsilja
Kärrsiljan är en tvåårig, nästan kal växt. Den är en av våra vanligaste vilda flockblomstriga växter. Kärrsiljan växer på fuktiga marker nära vattendrag. Den indikerar svämmarker genom att växa på sådana ställen som regelbundet översvämmas.
Växtform : 2-årig ört.
Höjd : 50–100 cm. Stjälk kal, fårad.
Blomma : Radiärsymmetrisk, ca. 5 mm bred. 5 vita, fria kronblad. Kronbladens spets inåtböjd. Foderblad tillbakabildade. 5 ståndare. Pistill uppbyggd av 2 fruktblad. Blomställningen en sammansatt flock med allmänt och enskilda svepen.
Bladen : Skaftade. Bladskivor trekantiga, 2–4 ggr. parbladiga. Småblad parflikiga. Flikar linjära och helbräddade. Slidlik bladbas. Bladen strödda.
Frukten : Klyvfrukt som delas i 2 delfrukter. Brun, oval (4–5 mm) frukt med breda ovingade ryggåsar och tjockvingade kantåsar.
Växtplats : Våta och fuktiga strandängar, strandsnår, myrbården vid tjärnar, våta skogskärr, våta diken.
Blomningstid : Juli–augusti.
Peucedanum palustre - Kärrsilja. Sweden, Halland, Våxtorp, Ekered NV. 2022-07-25
Peucedanum palustre - Kärrsilja. Sweden, Halland, Våxtorp, Ekered NV. 2022-07-25
Peucedanum palustre - Kärrsilja. Sweden, Halland, Våxtorp, Ekered NV. 2022-07-25
Peucedanum palustre - Kärrsilja. Sweden, Halland, Våxtorp, Ekered NV. 2022-07-25
Pilosella aurantiaca subsp. aurantiaca - Rödfibbla
BIOTOPER : Friska gräsmarker, Mänskligt störd/skapad mark, Torra gräsmarker, Öppna gräsmarker.
Med sina varmt brandgula korgar lyser rödfibblan upp gräsmattorna på Hammarby. Arten tillhör dem som Linné odlade i Uppsala botaniska trädgård, och populationen i Hammarby är troligen en rest från hans trädgård där. Det första kända fyndet i Hammarby är från 1902.
Pilosella aurantiaca subsp. aurantiaca - Rödfibbla. Sweden, Skåne, Mölle, Möllehässle. 2022-05-31
Pilosella aurantiaca subsp. aurantiaca - Rödfibbla. Sweden, Skåne, Mölle, Möllehässle. 2022-05-31
Pilosella aurantiaca subsp. aurantiaca - Rödfibbla. Sweden, Skåne, Mölle, Möllehässle. 2022-05-31
Pilosella officinarum - Gråfibbla
EKOLOGI : En av de vanligaste signalerna för torr, näringsfattig och ljusöppen mark. Några följearter är vårbrodd (aggregat) Anthoxanthum odoratum agg., gökärt Lathyrus linifolius och svartkämpar Plantago lanceolata.
Gynnas av hävd och störning, missgynnas av igenväxning.
Karakteristisk art i Torra hedar 4030, Stagg-gräsmarker 6230. Vanlig även i Grå dyner 2130, Enbuskmarker 5130, Silikatgräsmarker 6270, Trädklädd betesmark 9070. Positiv indikator inom NILS, Nationella Inventeringar av Landskapet i Sverige.
KÄNNETECKEN : En av de vanligaste signalerna för torr, näringsfattig och ljusöppen mark. Några följearter är vårbrodd (aggregat) Anthoxanthum odoratum agg., gökärt Lathyrus linifolius och svartkämpar Plantago lanceolata.
Gynnas av hävd och störning, missgynnas av igenväxning.
Karakteristisk art i Torra hedar 4030, Stagg-gräsmarker 6230. Vanlig även i Grå dyner 2130, Enbuskmarker 5130, Silikatgräsmarker 6270, Trädklädd betesmark 9070. Positiv indikator inom NILS, Nationella Inventeringar av Landskapet i Sverige.
FÖRVÄXLINGSART : Revfibbla Pilosella lactucella – är aningen högre och spensligare. Rosettbladen är mer blågröna, även undersidan, och endast håriga på mittnerven och längs kanterna. Blomställningen är grenig med flera korgar på samma stjälk.
Andra fibblor Pilosella spp., Hieracium spp. – har inte kombinationen av utlöpare, undertill gråvitt filthåriga blad och ensamma korgar.
FÖREKOMST : Vanlig i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. I inlandet, norrut och mot fjällen sällsynt.
Pilosella officinarum - Gråfibbla. Sweden, Skåne, Vallåkra, Bältebärga. 2021-05-30
Pilosella officinarum - Gråfibbla. Sweden, Skåne, Vallåkra, Bältebärga. 2021-05-30
Pilosella officinarum - Gråfibbla. Sweden, Skåne, Kullaberg. 2022-05-23
Pilosella officinarum - Gråfibbla. Sweden, Skåne, Kullaberg. 2022-05-23