top of page

Torkning av svamp

 

Det finns nog lika många åsikter om detta som det finns svampplockare. Jag anser dock att man bör gå tillväga på följande sett.

Svampen bör vara frisk och välrensad, inga dåliga delar eller svampar skall tas med vid torkningen.

Svampen skall läggas på ett luftigt underlag, lakan, insektsnät, eller liknande som är uppspänt på ramar eller lådor. 

Om det är tunna svampar, typ Trumpet eller trattkantareller som skall torkas och det inte rör sig om stora mängder behövs ingen fläkt. 

För lite större mängder använder jag en fläkt och om det rör sig om riktigt mycket svamp så sätter jag på värmen på fläkten också. 

Utsätt inte svampen som skall torkas för temperaturer över 40 grader, helst max 25-35 grader. Kraftiga svampar, typ soppar, ostronmussling eller kremlor skivar jag i tunna skivor max 3-4 mm tjocka. Lägg inte svampen i tjocka lager, det funkar dåligt, vänd eller rör försiktigt runt lite i svampen, jag tycker att den bör ha torkat inom 24 timmar helst vill jag ha mina torra på ca 12 timmar. Klicka på OM TROKAD SVAMP

 

Man kan konstruera olika torkar, eller använda tvättorkskåp. Många köper färdiga svamptorkar men jag tycker att de är för små och för dyra, för samma pengar bygger man något riktigt bra själv. Hur man går tillväga är upp till var och en men var noga med att inte torka på tidningspapper, trycksvärtan är i och för sig inte giftig längre, men den svärtar av sig och jag tycker inte att det är en bra metod,

då funkar kökshanddukar bättre.

Var också noga med att aldrig använda svamp som svartnat eller luktar illa, sådan svamp kan orsaka riktigt obehagliga förgiftningar.

 

Beredning av torkad svamp

 

På de här länkarna får du lära dig en hel del om hur torkad svamp fungerar 

och du hur man gör när man skall använda, Klicka på TORKAD svamp.

Peter fortsätter att experimentera och kommer fram till en hel del intressanta saker om hur man bör handskas med svamp som skall torkas och sedan blötläggas på rätt sätt. Jag har hört många helt vansinniga sätt att gå tillväga när man torkar svamp, torka i mikrovågsugn i stekpannan på golvet direkt på tidningspapper. I början av 70talet hände det att jag torkade på tidningspapper men det är nu 40 år sedan jag tillverkade mina första svamptorkar, ramar med myggnät och värmefläktar till hjälp. Däremot så gjorde jag misstaget som jag tror att ”alla” gjorde eller gör, använder för varmt vatten och låter inte svampen dra tillräckligt länge, vilket jag numera såklart gör.

bottom of page