top of page
SKOGENS RÖST
Rädda vad som räddas kan
OBS! Något gick fel! Svampbilder och info om svampar hittar du just nu under fliken "HEM" (jobbar på det)
Tulostoma - stjälkröksvampar :
​
Taxonkategori - Totalt i Dyntaxa - Påträffade i Sverige - Bofasta i Sverige
Art 9 8 8
​
Tulostoma brumale (stjälkröksvamp), Tulostoma calcareum (fjällig stjälkröksvamp), Tulostoma eckbladii
Tulostoma fimbriatum (fransig stjälkröksvamp), Tulostoma kotlabae (grå stjälkröksvamp), Tulostoma melanocyclum (mörk stjälkröksvamp)
Tulostoma niveum (vit stjälkröksvamp), Tulostoma simulans, Tulostoma winterhoffii
Tulostoma brumale - Stjälkröksvamp (NT)
EKOLOGI : Arten växer i Sverige på kalkhaltig, väl dränerad, solvarm, ofta betad mark med lågvuxen, ej alltför tät vegetation. Exempel på växtplatser är sandgräshedar, sanddyner, alvarmark och sprickor eller mosstuvor på kalkhällmark. Ibland är den funnen på stenmurar eller odlingsrösen med kalkblock.
KÄNNETECKEN : Stjälkröksvamp är en marklevande röksvamp med skaftad rökboll. Rökbollen är mer eller mindre klotrund, 5–10 mm bred, beige, ljust ockra eller blekbrun, så småningom nästan vit, och har toppställd mynning. Mynningsområdet är ofta mörkare än den övriga rökbollsväggen, något tublikt utdraget med en rund, distinkt mynningspor. Foten är ljusbrun, smal, 2–5 cm hög, slät till något fjällig, vid basen ofta med vidhäftad sand och humusrester.
UTBREDNING : Sverige har arten sina huvudsakliga förekomster i Skåne samt på Öland och Gotland. Dessutom förekommer den i norra Uppland, på urkalksområdet kring Stockholm, i Östergötland och längs Västkusten (Skåne, Halland och Bohuslän; Andersson 1950, Andersson & Gunnarsson 2016, Hallberg 1971, Jeppson 1989, Mörner 1939). Även om den måste betraktas som sällsynt är det den vanligaste av våra stjälkröksvampar. Den är starkt knuten till områden med kalksten och kalkhaltig sand och förekommer ofta mycket rikligt på sina växtlokaler. I våra grannländer har den spridda förekomster i Danmark och kring Oslofjorden i Norge och längs den norska sydkusten. I södra Finland finns några få fynd. I Europa i övrigt förekommer den i torra och varma områden i Centraleuropa, i Medelhavsområdet liksom längs Atlant- och Nordsjökusterna.
EKOLOGISK GRUPP : Saprotrof/fag, detrivor
Stjälkröksvamp - Tulostoma brumale. Sweden, Skåne, Malmö, Norra hamnen. 2022-11-02
Stjälkröksvamp - Tulostoma brumale. Sweden, Skåne, Malmö, Norra hamnen. 2022-11-02
Tulostoma brumale - Stjälkröksvamp (NT). Sweden, Skåne, Klagshamn, Ridhuset. 2016-04-09. (7)
Tulostoma brumale - Stjälkröksvamp (NT). Sweden, Skåne, Klagshamn, Ridhuset. 2016-04-09. (5)
Tulostoma brumale - Stjälkröksvamp (NT). Sweden, Skåne, Klagshamn, Ridhuset. 2016-04-09. (8)